Τα οφέλη του Κατσικίσιου γάλακτος στην Παιδική Διατροφή
10 Δεκεμβρίου, 2020
Πώς να εκπαιδεύσω το μωρό μου από νωρίς να αγαπάει όλες τις τροφές
17 Μαρτίου, 2021

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον παιδίατρο

Ως ενήλικες, ορισμένες φορές αισθανόμαστε άγχος κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας σε έναν ιατρό. Η εμπειρία είναι σαφώς πιο έντονη για ένα παιδί.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι δυσάρεστη για όλα τα παιδιά ενώ αρκετά τρομοκρατούνται μόνο και μόνο με το που θα τους αναφέρετε ότι «θα πάμε στον παιδίατρο»!

Στο παιδικό μυαλό, επίσκεψη στο γιατρό σημαίνει «πηγαίνω σε ένα άγνωστο μέρος ή σε έναν χώρο που δεν πέρασα και πολύ καλά την προηγουμένη φορά, όπου θα χρησιμοποιήσουν ένα ξυλάκι για να πιέσουν τη γλώσσα μου, θα μου βάλουν θερμόμετρο και το χειρότερο θα έχει βελόνες!» Είναι δεδομένο ότι το παιδί και οι γονείς αγχώνονται, η δε επίσκεψη στον παιδίατρο εξελίσσεται συχνά σε τραυματική εμπειρία

Πώς μπορείτε να το αλλάξετε αυτό?

  1. Περιμένετε μία ήσυχη στιγμή για την ανακοίνωση της επίσκεψης στον παιδίατρο. Μην εισάγετε το θέμα της επίσκεψης σε ιατρό όταν το παιδί σας ή εσείς είστε έντονα θυμωμένοι ή στεναχωρημένοι. Εάν δεν έχετε μεριμνήσει να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον πριν το ενημερώσετε, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας θα το εκλάβει ως τιμωρία από εσάς και δεν θα είναι δεκτικό.
  2. Προτρέψτε τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν τους λόγους που φοβούνται και προσπαθήστε οι απαντήσεις σας να περιέχουν όμορφες λέξεις και φράσεις που μπορούν να κατανοήσουν. Επίσης είναι  σημαντικό ο διάλογος σας να συνοδεύεται  από υπομονή και να μην έχετε περιορισμό χρόνου.
  3. Εξηγήστε τον σκοπό της επίσκεψης «ότι θα πάμε στο γιατρό να μας εξετάσει, να δει τα αυτάκια μας, το ύψος μας, το βάρος μας κλπ…». Επιβεβαιώστε του ότι θα είστε συνέχεια μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το παιχνίδι είναι από τις πιο φυσιολογικές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά επομένως είναι και ο καλύτερος τρόπος  για να του εξηγήσετε στην πράξη την διαδικασία της εξέτασης. Μία καλή ιδέα είναι να αγοράστε ένα βαλιτσάκι με σχετικά εργαλεία και να παίξετε μαζί του μετρώντας τη θερμοκρασία, εξετάζοντας τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό, δείξτε του πως να ακούσει με το στηθοσκόπιο την καρδιά, ακόμη και κάνοντας εμβόλιο!
  4. Είναι σημαντικό το να μην του λέτε ψέματα εάν είναι να κάνει εμβόλιο ή μην του αποκρύψετε μια άλλη ειδική εξέταση. Εξηγήστε μέσω ενός παραμυθιού ή όμορφης ιστορίας ότι τελικά το εμβόλιο είναι σαν ένα τσίμπημα κουνουπιού ή ότι η ακτινογραφία είναι σαν να βγάζουμε φωτογραφία ενώ παίζουμε «αγαλματάκια ακούνητα».  Εάν αρχίσει να αντιδράει υπερβολικά για το εμβόλιο επιβεβαιώστε του ότι είναι φυσιολογικό να μη του αρέσει. Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν ένεση. Είναι σημαντικό να μην αντιδράσετε με άγχος και να παραμένετε ήρεμοι χωρίς εξάρσεις.
  5. Φροντίστε πάντα να μιλάτε με θετικό τρόπο για τον παιδίατρο. Μη χρησιμοποιείτε ως μπαμπούλα τον γιατρό όταν το παιδί σας είναι άτακτο ή δεν τρώει το φαγητό του.
  6. Κατά την άφιξή σας στο ιατρείο, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον /την παιδίατρο για το τι φοβίζει περισσότερο το παιδί σας και εσείς να παραμένετε ήρεμοι και θετικοί κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι (αρκουδάκι, ήρωα κ.ο.κ.) καθώς θα το βοηθήσει να ηρεμήσει.
  7. Με το τέλος της επίσκεψης και αφού το παιδί σας έχει συμπεριφερθεί σωστά κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ήταν πολύ όμορφο για το ίδιο να λάβει την επιβράβευσή σας. Προτιμότερο θα ήταν να μην προτείνετε υλικά αγαθά αλλά να του προσφέρετε επιλογή δραστηριοτήτων π.χ. μία ώρα επιπλέον στο πάρκο ή μία ώρα περισσότερο παιχνίδι.

 

Καλή σας επιτυχία!!!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ομάδα Παιδικής Διατροφής Όλυμπος

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο