Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στον παιδίατρο
8 Φεβρουαρίου, 2021
Πότε και πως το παιδί σας θα αποχωριστεί το μπιμπερό του!
17 Μαρτίου, 2021

Πώς να εκπαιδεύσω το μωρό μου από νωρίς να αγαπάει όλες τις τροφές

Επιτέλους το μωρό σας μεγάλωσε και έφτασε ήδη η ώρα που μπορείτε να εισάγετε στην διατροφή του τις στερεές τροφές. Είσαστε έτοιμοι να λερώσετε άπειρα ρούχα, δικά σας και του μωρού, να ρίξετε φαγητό στο πάτωμα και να πιτσιλίσετε ότι βρίσκεται γύρω σας.

Οι επίσημοι φορείς συστήνουν την εισαγωγή στερεάς τροφής περί τους 6 μήνες, ενώ στον 7ο με 8ο μήνα το μωρό μπορεί να τρώει τροφές από πολλές κατηγορίες τροφίμων.  Η κατάλληλη χρονική στιγμή του απογαλακτισμού εξαρτάται από  την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος  και την αναπτυξιακή εξέλιξη του μωρού.  Μπορείτε να εισάγετε την  στερεά τροφή στο μωρό σας όταν θα μπορεί να κάθεται με υποστήριξη, να στηρίζει καλά το κεφάλι του στην καθιστή θέση, να αναγνωρίζει το κουτάλι, να δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές, να ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρεται τροφή, να δέχεται το κουτάλι χωρίς να το σπρώχνει προς τα έξω και να καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται.

Σε αυτό το νέο στάδιο απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η  έγκριση και καθοδήγηση  του παιδιάτρου σας  διότι εκείνος γνωρίζει πότε είναι το μωρό σας αναπτυξιακά έτοιμο για αυτήν την μετάβαση, καθώς επίσης  και για  το είδος και την σειρά  που θα ακολουθήσετε  κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού και  της εισαγωγής   στερεών τροφών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ξεκινώντας αυτήν την νέα φάση  ότι τα μωρά έχουν έμφυτες προτιμήσεις στις γλυκές και  αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για άλλες γεύσεις όπως πχ τις πικρές ή τις ξινές.  Εδώ σας δίνεται η καλύτερη ευκαιρία με την  εισαγωγή των πρώτων στερεών τροφών στην διατροφή του, να μάθετε στο μωρό σας να τρώει τα πάντα!

Πώς θα καταφέρετε όμως να μάθετε στο μωρό σας να τρώει ό,τι του προσφέρετε? Μελέτες λένε ότι όσο πιο νωρίς του γνωρίσετε πολλές και διαφορετικές γεύσεις, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να γίνει «δύσκολο» στο φαγητό καθώς θα μεγαλώνει. Το μυστικό είναι να  του μάθετε από νωρίς να δέχεται διαφορετικές γεύσεις, υφές όπως και συνδυασμό τροφών.

 

Ορισμένες συμβουλές ώστε να εκπαιδεύσετε το μωρό σας να αγαπήσει όλες τις γεύσεις είναι:

  1. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι η αποδοχή  για τα φαγητά δεν είναι έμφυτη, πρέπει το παιδί να την  διδαχτεί. Όπως όταν το παιδί μαθαίνει να διαβάζει όταν είναι μεγαλύτερο επίσης μαθαίνει να τρώει στην βρεφική ηλικία.
  2. Δώστε έμφαση στην εισαγωγή πολλών  υγιεινών τροφών στο παιδί σας πχ λαχανικά, αγνές τροφές.
  3. Πειραματιστείτε με τις υφές όπως αναμειγνύοντας μία νέα τροφή με κάποια άλλη με την οποία το μωρό έχει ήδη εξοικειωθεί και του αρέσει.
  4. Όταν ταΐζετε το βρέφος σας φροντίστε όσο  είναι εφικτό να υπάρχει ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και άγχος που μπορεί να σας επηρεάσουν  . Για εσάς το γεύμα του βρέφους θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και όχι να έχετε αποκλειστικά  τον ρόλο  του μετρητή στις  κουταλιών  που το παιδί σας έφαγε κατά την διάρκεια του φαγητού. Φροντίστε επίσης να έχετε υπομονή και μην εκνευρίζεστε όταν ένα βρέφος δεν δέχεται μια τροφή
  5. Αφήστε το να παίξει και να λερωθεί με το φαγητό του. Τα μωρά από την γέννηση τους είναι προγραμματισμένα να εξερευνούν με το στόμα τους και τα χέρια τους , με τον ίδιο τρόπο θα εξερευνήσουν και την τροφή τους. Επομένως μην το καθαρίζετε και το σκουπίζετε συνεχόμενα ενώ τρώει, δεν πειράζει ας λερωθεί και  πασαλειφτεί κατά την διάρκεια του γεύματος.  Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει!
  6. Η ήρεμη επιμονή χωρίς πίεση είναι προτέρημα: Μην μεταφράζετε  την  γνωστή γκριμάτσα  με σούφρωμα του προσώπου ενός μωρού κατά την διάρκεια του φαγητού ως άρνηση προς την συγκεκριμένη τροφή. Ερευνητές ενημερώνουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό τα μωρά να κάνουν γκριμάτσες κατά την διάρκεια του φαγητού.   Είναι επίσης φυσιολογικό  οι γκριμάτσες να συνοδεύονται και με το φτύσιμο μίας νέας τροφής, πάντα όμως να θυμάστε ότι μπορεί να πάρει  8 με 10 προσπάθειες για να δεχτεί το μωρό μία νέα τροφή
  7. Εκτός από την γεύση, άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την διάθεση ενός μωρού για να φάει είναι: Να είναι πολύ κουρασμένο και να νυστάζει, να βγάζει δοντάκια ή να είναι κρυωμένο και να έχει μπουκωμένη μυτούλα

Καλή σας επιτυχία!!!

Βιβλιογραφία

  • «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» Υπουργείο Υγείας 2018
  • When, What, and How to Introduce Solid Foods. Centers for Disease Control and Prevention
  • Starting Solid Food. .Laleche.org.uk

 

Ομάδα Παιδικής Διατροφής Ολύμπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο