«Τι είναι αυτά τα πράσινα πραγματάκια», «Πφφφ, πώς μυρίζει έτσι αυτό», «μα δεν πεινάω»… έχετε ακούσει και το δικό σας παιδί να εκφράζεται έτσι για το φαγητό του; Η επιλεκτικότητα του παιδιού ή ο φόβος του να δοκιμάσει νέα τρόφιμα μπορεί να σας στρεσάρει, θυμηθείτε όμως ότι, από την ανταπόκρισή σας εξαρτάται αν θα διαιωνίσει αυτή τη συμπεριφορά του ή σταδιακά την αλλάξει!
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το στάδιο αυτής της επιφυλακτικότητας του παιδιού με το φαγητό, ως απαραίτητο μεταβατικό στάδιο στην ανάπτυξή του. Άλλωστε ποιος άνθρωπος που τώρα μαθαίνει τον κόσμο δεν θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια επιλέγοντας ήδη γνώριμα σε αυτόν τρόφιμα και φαγητά; Το φαινόμενο της επιλεκτικότητας ή νεοφοβίας, αναδύεται κατά την προσχολική ηλικία (2-6 ετών) ενώ έρευνα μετανάλυσης έχει δείξει ότι ήδη από την ηλικία των 2 ετών, ένα στα τέσσερα παιδιά αναπτύσσει τακτικά μια τέτοια συμπεριφορά.
Παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται;
Αν το παιδί σας αναπτύσσεται κατά το αναμενόμενο (βάσει των καμπυλών ανάπτυξης), είναι υγιές και είναι αρκετά ενεργητικό, μάλλον δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για το αν παίρνει όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεται από το φαγητό του. Μη σηκωθείτε λοιπόν, να του φτιάξετε κάποιο διαφορετικό φαγητό όποτε αυτό κάνει νάζια – αντίθετα, ας διαλέξει ό,τι και όσο θέλει, από αυτά που υπάρχουν ήδη σερβιρισμένα στο τραπέζι.
Πώς να το διαχειριστείτε;
Αρχικά, θυμηθείτε ότι προσπάθειες παραπλάνησης («όχι δεν έχει άνηθο η σούπα»), δωροδοκίες («φάε το μπρόκολο και ο μπαμπάς θα σου πάρει τρενάκι»), απειλές ή τιμωρίες («αν δεν το φας, θα πας στο δωμάτιό σου») δεν έχουν θέση σε μια υγιή διατροφική συμπεριφορά. Η αποδοχή του παιδιού σε κάποια τρόφιμα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο, θέλει ηρεμία και όχι υπερενθουσιασμό (π.χ. κάθε μπουκιά και αεροπλανάκι που προσγειώνεται στο στόμα του παιδιού). Εξοπλιστείτε λοιπόν, με υπομονή και δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές:
Όσο λοιπόν, και εσείς δεν «κάνετε μεγάλο θέμα» την απόρριψη του παιδιού για κάποια τρόφιμα και διατηρείτε την καθημερινή ρουτίνα στις διατροφικές σας συνήθειες δίνοντας πάντα το καλό παράδειγμα, το πιθανότερο είναι με το πέρας της σχολικής ηλικίας το παιδί να είναι πιο δεκτικό αλλά και εσείς να μην στρεσάρεστε από τον εβδομαδιαίο μαγειρικό/διατροφικό προγραμματισμό της οικογένειας.
Ενδεικτική βιβλιογραφία