Όταν το παιδί κάνει νάζια με το φαγητό του
9 Απριλίου, 2019
Το παιδί μου είναι πολύ δραστήριο. Καλύπτει άραγε τις διατροφικές του ανάγκες;
9 Απριλίου, 2019

Τι σημαίνει ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό;

Όλοι έχουμε ακούσει την λαϊκή έκφραση ότι «το πρωί τρώμε σαν βασιλιάδες». Αυτό όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη ποσότητα φαγητού όπως πολλοί θα νόμιζαν, αλλά ένα πλήρες και ισορροπημένο ως προς τα θρεπτικά συστατικά του γεύμα στο ξεκίνημα της ημέρας και ειδικά για τα μικρά παιδιά!

Το βασικότερο χαρακτηριστικό που έχει το πρωινό γεύμα για ένα παιδί είναι ότι πρέπει να αποδίδει ενέργεια, 1ον διότι έχει πολλές ώρες που ο οργανισμός δεν έχει τραφεί και 2ον επειδή μπροστά του έχει νοητικές και σωματικές δραστηριότητες που το απαιτούν. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό καλό είναι να έχει τρόφιμα από τρεις βασικές ομάδες τροφίμων:

  1. Η ομάδα των αμυλούχων: Η ομάδα αυτή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες που αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας για όλο το σώμα και τη μοναδική για τον εγκέφαλο και συνεπώς τις νοητικές δραστηριότητες ενός παιδιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ψωμί, τα δημητριακά, οι φρυγανιές και το κουλούρι. Προκειμένου η ενέργεια να αποδίδεται σταδιακά στο σώμα, καλύτερα να επιλέξετε ολικής αλέσεως σιτηρά.
  2. Η ομάδα των πρωτεϊνών: Η πρωτεΐνη, πέραν του βασικού δομικού της ρόλου στην ανάπτυξη ενός παιδιού, στο πρωινό γεύμα συμβάλει καθυστερώντας την πέψη και απορρόφηση της τροφής από το πεπτικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνει τη διαδικασία παροχής ενέργειας στο σώμα αλλά και το αίσθημα κορεσμού μειώνοντας το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί ή ακόμη και το αυγό.
  3. Η ομάδα των φρούτων και λαχανικών: Βασικός σκοπός της ομάδας αυτής είναι η παροχή βιταμινών και μετάλλων που το σώμα έχει ανάγκη για να επιτελέσει τις λειτουργίες του αλλά και να αναπτυχθεί. Συχνότερα παραδείγματα σε αυτή τη περίπτωση είναι ένα μικρό φρούτο π.χ. μήλο ή το χυμό του (πορτοκάλι). Αν δε μπορείτε να φανταστείτε τα λαχανικά στο πρωινό, δοκιμάστε να βάλετε 1-2 φέτες ντομάτα ή ένα φύλλο μαρούλι στο τοστάκι του.

Μην ξεχνάτε να κάνετε μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενός παιδιού την κατανάλωση νερού ήδη από το πρωινό του, ως μέρος της επαρκούς ενυδάτωσής του. Αντίστοιχα, αποφύγετε επιλογές τροφίμων που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι αφού φαίνεται να ζημιώνουν την υγεία τους βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Ένα θρεπτικό πρωινό με βάση τις παραπάνω προδιαγραφές, φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί σας να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη την ημέρα. Ξεκινήστε λοιπόν, με τις καλύτερες προοπτικές!

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. Charles Spence, Breakfast: The most important meal of the day?, International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 8, 2017, Pages 1-6
  2. Egner R, Oza-Frank R, Cunningham SA. The school breakfast program: a view of the present and preparing for the future-a commentary. J Sch Health. 2014;84(7):417-20.
  3. Gibney MJ, Barr SI, Bellisle F, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018;10(5):559. Published 2018 May 1.

Σιατίτσα Εβίτα
MSc, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο