Ένα θρεπτικό μενού για το παιδικό πάρτι
9 Απριλίου, 2019
Όταν το παιδί κάνει νάζια με το φαγητό του
9 Απριλίου, 2019

Η συνήθεια του πρωινού από τη νηπιακή ηλικία

Ανάμεσα σε πολλά που ως γονιός καλείστε να μάθετε στο παιδί σας, είναι και η έννοια της ισορροπημένης διατροφής και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως αυτή του πρωινού. Ήδη από τη νηπιακή ηλικία που το παιδί μαθαίνει και τρώει μόνο του, είναι ικανό να αφουγκράζεται τη σημασία του πρωινού… αρκεί και εσείς να είστε εκεί για να του δώσετε τα σωστά μηνύματα!

Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό;

Μετά από μια ολονύκτια αποχή από το φαγητό, ο οργανισμός ενός παιδιού έχει ανάγκη από «καύσιμα» για να ξεκινήσει την ημέρα του. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και ίσως να εξηγεί τις επιστημονικές ενδείξεις που υπάρχουν για βελτιωμένη πνευματική λειτουργία -συγκεκριμένα ως προς την εγρήγορση, την προσοχή και την ικανότητα μνήμης- σε παιδιά που τρώνε πρωινό σε σύγκριση με αυτά που το παραλείπουν.

Επιπλέον, μελέτες που έγιναν στην Αμερική δείχνουν ότι όσα παιδιά συνηθίζουν να τρώνε ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό, τείνουν να κάνουν και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Αρκούνται δηλαδή, σε λιγότερη ζάχαρη και αναψυκτικά και επιλέγουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καλύπτοντας έτσι, με μεγαλύτερη επιτυχία τις ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα.

Τέλος, υπάρχουν οφέλη υγείας και για τους ενήλικες από την τακτική κατανάλωση πρωινού, που αφορούν την καλύτερη διαχείριση του βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας, το μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Γι’ αυτό και είναι σημαντική η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών ήδη από την παιδική ηλικία.

Πώς να «γαλουχήσετε» τη συνήθεια του πρωινού στο παιδί σας

Πρώτα από όλα, με το παράδειγμά σας – αντί να επιβάλετε στο παιδί να φάει πρωινό, φάτε και εσείς μαζί του. Φαίνεται πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό μαζί με τους γονείς τους, συγκρινόμενα με αυτά που δεν μοιράζονται το πρωινό τραπέζι με τους γονείς τους, τείνουν να κρατήσουν τη συνήθεια του πρωινού και σε μεγαλύτερη ηλικία. Δεύτερον, καθότι εσείς είστε υπεύθυνοι για τη διαθεσιμότητα των τροφίμων αλλά και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του πρωινού, επενδύστε λίγο παραπάνω χρόνο για ένα ήρεμο πρωινό χωρίς βιασύνες και προσφέρετέ του τρόφιμα, ιδανικά και από τις 5 κατηγορίες τροφίμων, για να επιλέξει: γαλακτοκομικά, σιτηρά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη (π.χ. αυγό), φρούτα και λαχανικά. Κάποια παραδείγματα θρεπτικών πρωινών θα μπορούσε να είναι τα εξής:

  • Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρέσκο φρούτο
  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, αυγό και ντομάτα
  • Ένα γιαούρτι με σταφίδα και ξηρούς καρπούς και 2 φρυγανιές
  • Μία φέτα ψωμί ή 1 μικρό κουλούρι με ταχίνι και 1 ποτήρι γάλα ή γάλα ανάμικτo με χυμό (smoothie)

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. Scaglioni S, De Cosmi V, Ciappolino V, Parazzini F, Brambilla P, Agostoni C. Factors Influencing Children’s Eating Behaviours. Nutrients. 2018;10(6):706. Published 2018 May 31.
  2. Egner R, Oza-Frank R, Cunningham SA. The school breakfast program: a view of the present and preparing for the future-a commentary. J Sch Health. 2014;84(7):417-20.
  3. Gibney MJ, Barr SI, Bellisle F, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018;10(5):559. Published 2018 May 1.

Σιατίτσα Εβίτα
MSc, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο