Το παιδί μου είναι πολύ δραστήριο. Καλύπτει άραγε τις διατροφικές του ανάγκες;
9 Απριλίου, 2019
Ψυχοκινητική Ανάπτυξη παιδιών 1-3 ετών
22 Απριλίου, 2019

Φαγητό μπροστά στην οθόνη – τα πλην και τα συν

Πόσες φορές έχετε μπει στο πειρασμό να βάλετε στο παιδί σας τα αγαπημένα κόμικ στην τηλεόραση ή βίντεο στο κινητό και το τάμπλετ την ώρα που το ταΐζετε ή τρώει από μόνο του; Μπορεί παροδικά να πετυχαίνετε το σκοπό σας και εκείνο να τρώει όλο του το φαγητό πιο δεκτικά, αλλά αν η πρακτική αυτή καθιερωθεί για κάποια χρόνια, τότε τρέφετε μια διατροφική νοοτροπία που θα το δυσκολέψει στη ζωή του.

Και εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι το παιδί «ξεχνιέται» ή «αφαιρείται» γι’ αυτό και τελικά, τρώει. Έχετε δίκιο! Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ότι ο εγκέφαλός του είναι αρκετά απασχολημένος και δεν μπορεί να δεχτεί τα ερεθίσματα κορεσμού αλλά και γεύσης που του προσδίδει το φαγητό του – τρώει δηλαδή, μηχανικά ή αυτοματοποιημένα χωρίς να αντιλαμβάνεται ούτε να εκτιμά τις τροφές που καταναλώνει. Η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με τις μεγάλες μερίδες φαγητού, που συχνά τείνουν να σερβίρουν οι γονείς σε αυτή την ηλικία, οδηγεί τελικά σε υπερκατανάλωση τροφής. Αυτή η υπερκατανάλωση φαγητού πιθανόν με τη σειρά της, να επιφέρει αύξηση βάρους και σταδιακά παχυσαρκία με όποιες επιπλοκές υγείας αυτό συνοδεύεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία.

Το ποσοστό υπερκατανάλωσης μπορεί να ξεπεράσει το 30% για παιδιά νηπιακής ηλικίας όπως δείχνει μια αμερικάνικη έρευνα. Έχει ενδιαφέρον ότι, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι, μόνο όσα παιδιά είχαν αναπτύξει ήδη την συνήθεια να τρώνε μπροστά στη τηλεόραση από πολύ μικρά, όντως υπερκατανάλωναν κατά την προσχολική ηλικία. Το πόρισμά αυτό, τονίζει τη σημασία εγκατάστασης καλών διατροφικών συνηθειών ήδη από μικρή ηλικία μιας και τείνει να τις κουβαλάμε και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Μια καλή χρονική στιγμή ώστε σταδιακά να μειώσετε την παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι όταν το παιδί ξεκινά να τρώει μόνο του και θα το βλέπει σαν μια νέα απασχόληση. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί σας την ώρα που τρώει:

  • να νιώθει ότι είναι μια ιερή στιγμή στη καθημερινή ρουτίνα,
  • να έχει τη δική του καρέκλα-θέση,
  • να βλέπει ότι χρειάζεται προετοιμασία το φαγητό,
  • να έχει χρόνο να μυρίσει και να νιώσει τη θερμοκρασία πριν καν το δοκιμάσει,
  • να τρώτε όλοι σε ένα τραπέζι και να λειτουργείτε σαν πρότυπο για αυτό

Μπορεί να είναι πιο ξεκούραστο για σας και όντως το παιδί να τρώει τελικά όλο το φαγητό ή ακόμη να δοκιμάζει διαφορετικά είδη έστω για λίγο όταν παρακολουθεί μια οθόνη, ωστόσο σκεφτείτε σε βάθος χρόνου και επενδύστε από τώρα τη μελλοντική υγεία του παιδιού σας μειώνοντας σιγά σιγά την χρήση οθόνης κατά τη διάρκεια των γευμάτων!

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. Francis LA, Birch LL. Does eating during television viewing affect preschool children’s intake?. J Am Diet Assoc. 2006;106(4):598-600.
  2. Vik FN, Bjørnarå HB, Overby NC, et al. Associations between eating meals, watching TV while eating meals and weight status among children, ages 10-12 years in eight European countries: the ENERGY cross-sectional study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2013;10:58. Published 2013 May 15.
  3. Van der Wal RC, van Dillen LF. Leaving a flat taste in your mouth: task load reduces taste perception. Psychol Sci. 2013 Jul 1;24(7):1277-84.

 

Σιατίτσα Εβίτα
MSc, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο