Πότε και πως το παιδί σας θα αποχωριστεί το μπιμπερό του!
Η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού που οι γονείς δύσκολα ξεχνούν. Η αντιμετώπιση του παιδιού απέναντι στο μπιμπερό διαφοροποιείται, ακριβώς όπως και με την πιπίλα. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν την μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι με σχετική ευκολία και οι τυχεροί γονείς καμαρώνουν από νωρίς το μικρούλι τους να κατεβάζει άσπρο πάτο το ποτήρι με το γάλα ή να πίνει μονορούφι το χυμό με το καλαμάκι. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, η μετάβαση από το μπιμπερό στην χρήση ποτηριού είναι μια διαδικασία που δυσκολεύει τους γονείς, αλλά και το ίδιο το παιδί.
Οι λόγοι άρνησης απογαλακτισμού του παιδιού από το μπιμπερό ποικίλουν, αλλά πολλές φορές δημιουργούν την αίσθηση στους γονείς ότι το μπιμπερό είναι ένα απόρθητο κάστρο!
Μερικά παιδιά ταυτίζουν το μπιμπερό με την θαλπωρή και την ασφάλεια της αγκαλιάς της μαμάς και δεν θέλουν για κανένα λόγο να την χάσουν.
Για άλλα πάλι, το μπιμπερό έχει αναλάβει τον ρόλο της κουβερτούλας τους ή ενός λούτρινου παιχνιδιού, ενώ έχει πάνω του τη μυρωδιά τους και θα τους θυμίζει την άνεση και την ασφάλεια του δωματίου τους. Τους δίνει την αίσθηση ότι «όλα θα πάνε καλά».
Η άρνηση ενός παιδιού να αποχωριστεί το μπιμπερό μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη να νοιώθει ότι είναι μωρό ώστε να μην χάσει τα προνόμια του, ιδιαίτερα εάν μόλις έχει μπει στην ζωή της οικογένειας ένα νέο μέλος που είναι το νεογέννητο αδελφάκι του.
Το παιδί δεν είναι όμως πάντα υπαίτιο για την παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό. Για λόγους πρακτικότητας, οι γονείς είναι αυτοί που δεν θέλουν να αποχωριστούν το μπιμπερό, αφού ξεμπερδεύουν εύκολα και γρήγορα με το πρωινό γάλα – ειδικά αν δουλεύουν και βιάζονται να φύγουν.
Υπάρχουν και οι γονείς που φοβούνται ότι αν το παιδί τους ξεκινήσει το ποτήρι μπορεί να κόψει το γάλα ή να μην πίνει τόσο όσο έπινε, επομένως θεωρούν ότι με το να κρατούν το παιδί τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μπιμπερό συμβάλουν στην υγεία τους, αφού με αυτόν τον τρόπο πίνει όλο το γάλα του και δεν θα έχει έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά
Παρότι, τις περισσότερες φορές, η μετάβαση του παιδιού από το μπιμπερό στο ποτήρι αποτελεί μία πραγματική πρόκληση, πρέπει να γνωρίζουμε την σημαντικότητα και τους λόγους της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης μετάβασης:
Η χρήση του μπιμπερό μετά τα δυόμισι χρόνια μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, όπως να μην εφάπτονται τα πάνω μπροστινά δόντια στα κάτω.
Όταν το παιδί πίνει με το μπιμπερό μισοκοιμισμένο σε ξαπλωτή θέση, το γάλα μπορεί να περάσει εσωτερικά στο αυτί και να προκληθεί ωτίτιδα. Ακόμα και ελάχιστη ποσότητα γάλακτος να περάσει από τον φάρυγγα στο αυτί, μπορεί να συμβάλει στον πολλαπλασιασμό μικροβίων και την δημιουργία ωτίτιδας.
Η χρήση του μπιμπερό πριν τον ύπνο και χωρίς να ακολουθήσει καθάρισμα των δοντιών, μπορεί να δημιουργήσει τερηδόνα ακόμη και στα νεογιλά δόντια.
Η χρήση μπιμπερό και πιπίλας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού.
Επειδή η διακοπή της συνήθειας του μπιμπερό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή, επιμονή και να γνωρίζουμε ορισμένα σημαντικά μυστικά:
Το παιδί, κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου της ζωής του, συνεχίζει να μεγαλώνει με πολύ υψηλούς ρυθμούς, προσπαθεί να δοκιμάσει και να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του. Επομένως, μην αφήσετε αυτήν την φάση ανεκμετάλλευτη: αρχίστε τις προσπάθειες πριν από τον 12ο μήνα!
Πάντα οι προσπάθειες σας να συνοδεύονται από ένα ήρεμο περιβάλλον, καθώς και από την δική σας θετική διάθεση, χωρίς πίεση χρόνου και άγχος. Επίσης, η προσπάθεια να μην συμπίπτει μαζί με άλλες αλλαγές του παιδιού, όπως ύπνος στο δικό του κρεβάτι η δωμάτιο, μετακόμιση επομένως αλλαγή χώρου, κτλ.
Μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Χαλαρώστε και να μην δίνετε υπερβολική προσοχή σε σχόλια άλλων γονιών «το παιδί το δικό μου μέσα σε μία εβδομάδα έπινε όλο το γάλα από το ποτήρι του». Σημασία έχει κάθε αλλαγή να γίνεται όποτε το παιδί νιώθει έτοιμο και όχι υπό πίεση. Δεν είναι αγώνας δρόμου ποιο παιδί θα φτάσει πρώτο στο τέρμα!
Δώστε στο παιδί σας χρόνο να προσαρμοστεί. Σίγουρα στην αρχή θα δυσκολευτεί να περάσει από το μπιμπερό στο ποτήρι και μπορεί να μην πιει όλη την ποσότητα. Μην το αφήσετε όμως να σας ανησυχήσει. Όπως όλοι μας, έτσι και το παιδί σας θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί και σε λίγο καιρό θα πίνει κανονικά τις ποσότητες που χρειάζεται. Και φυσικά, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε άσχετα από την ποσότητα που ήπιε.
Αλλάξτε την ρουτίνα, αντί για γάλα δώστε για κάποιες μέρες νερό ή χυμό με το ποτηράκι ώστε να του κινήσετε το ενδιαφέρον περισσότερο και να συνηθίσει την χρήση του ποτηριού.
Μην υποπίπτετε σε πισωγυρίσματα και βγάζετε το μπιμπερό από το ντουλάπι κάθε φορά που το παιδί σας είναι άρρωστο ή στεναχωρημένο και θέλει να γυρίσει πίσω στην “ασφάλεια” του μπιμπερό.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να φανεί χρήσιμο να αγοράσετε το ποτηράκι με τα σχέδια που προτιμά, καθώς ακόμα και να ξεκινήσετε με καλαμάκι.