Γάλα μετά το 12o μήνα – Εμπλουτισμένο ή όχι;
1 Απριλίου, 2019

Δυσανεξία στη λακτόζη και παιδικό γάλα

Το γάλα αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των παιδιών, γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνες, λίπη) απαραίτητα για την ομαλή τους ανάπτυξη.

Τι γίνεται όμως όταν ένα παιδί αρνείται να πιεί γάλα γιατί του προκαλεί πεπτικά ενοχλήματα και υποφέρει; Μήπως έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται αποκλειστικά στο γάλα και βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία πέψης της λακτόζης λόγω έλλειψης της λακτάσης, ενός ενζύμου που διασπά την λακτόζη στο λεπτό έντερο.

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Η λακτόζη που δε διασπάται περνά στο παχύ έντερο και υφίσταται ζύμωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται αέρια, που προκαλούν κοιλιακό άλγος, κράμπες και φούσκωμα στο παιδί. Επιπλέον, προσελκύεται νερό στον εντερικό αυλό με επακόλουθο την εμφάνιση διαρροιών.

Πόσο συχνή είναι;

Η συγγενής αλακτασία είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται στην νεογνική ηλικία.

Σε άτομα με γενετική προδιάθεση παρατηρείται σταδιακή μείωση της παραγωγής της λακτάσης μετά τα δύο έτη, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως μετά τα 6 έτη. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη, με συχνότητα που ανέρχεται σε ποσοστό 20% στον παιδικό πληθυσμό στην Ευρώπη.

Η δευτεροπαθής έλλειψη της λακτάσης μπορεί να παρουσιασθεί μετά από γαστρεντερίτιδα ή χρόνιες παθήσεις του εντέρου (όπως κοιλιοκάκη και ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου) που μπορούν να καταστρέψουν τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Η συχνότητα της δυσανεξίας στη λακτόζη σε παιδιά μετά από γαστρεντερίτιδα από ροταϊό αγγίζει το 13%. Η παραγωγή της λακτάσης, κατόπιν γαστρεντερίτιδας, επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από διάστημα 2 έως 8 εβδομάδων.

Ποιο γάλα είναι ιδανικό για τα παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν ένα παιδί ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς η με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, θα πρέπει να ελέγχεται εάν προσλαμβάνει τις αναγκαίες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για την αύξηση όσο και για τον μεταβολισμό του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού. Η βιταμίνη D συνεισφέρει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και την εναπόθεση του στα οστά.

Συμπερασματικά, ένα γάλα χωρίς λακτόζη, το οποίο περιέχει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου και εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D και σίδηρο, είναι το ιδανικό γάλα για τα παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

* Heinz F Hammer MD, Christoph Hӧgenauer MD, Lawrence S Friedman MD, Shilpa Grover MD, MPH, AGAF Lactose intolerance: Clinical manifestations, diagnosis, and management, Up To Date, last updated: Jan 15, 2018.

* Suchy FJ, Brannon PM, Carpenter TO, et al. National Institutes of Health Consensus Development Conference: lactose intolerance and health. Ann Intern Med 2010; 152:792.

* National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Lactose intolerance. Available at:http: //digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance. Accessed August 18, 2005

* Abrams SA, Griffin IJ, Davila PM. Calcium and zinc absorption from lactose-containing and lactose-free infant formulas. Am J Clin Nutr.2002;76:442– 446

 

Πηνελόπη Λουκέρη
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Σύμβουλος μητρικού θηλασμού
Τ. Ιατρός Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ν. «Αγία Σοφία»

Μετάβαση στο περιεχόμενο