Δυσανεξία στη λακτόζη και παιδικό γάλα
9 Φεβρουαρίου, 2019
Ένα θρεπτικό μενού για το παιδικό πάρτι
9 Απριλίου, 2019

Γάλα μετά το 12o μήνα – Εμπλουτισμένο ή όχι;

Η ίδια η φύση προέβλεψε την καλύτερη δυνατή τροφή για τα παιδιά μας, που δεν είναι άλλο από το μητρικό γάλα.

Αν για κάποιο λόγο ο μητρικός θηλασμός δεν μπορεί να συνεχιστεί, η επόμενη λύση είναι ένα ποιοτικό γάλα, το οποίο θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Το εμπλουτισμένο γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Τι είναι το εμπλουτισμένο γάλα;

Είναι το γάλα στο οποίο έχουν προστεθεί θρεπτικά συστατικά τα οποία απουσιάζουν, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με στόχο την αύξηση της διατροφικής του αξίας.

Γιατί χρειάζεται να εμπλουτιστεί το γάλα;

Το μη εμπλουτισμένο γάλα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ιώδιο, κάλιο και φωσφόρο. Επιπλέον περιέχει χολίνη και λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά φτωχό σε σίδηρο και βιταμίνη D.

Γιατί χρειάζεται να εμπλουτιστεί το γάλα με σίδηρο;

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, και συνεπώς για τη μεταφορά και αποθήκευση του οξυγόνου στον οργανισμό. Συμβάλει στη σύνθεση πρωτεϊνών, ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, λόγω της ταχείας σωματικής ανάπτυξης. Η μειωμένη πρόσληψη από τις τροφές ενδέχεται να οδηγήσει σε αναιμία. Επιπλέον, η σιδηροπενία ενοχοποιείται για μείωση της διανοητικής λειτουργίας και επιβράδυνση της ψυχοκινητικής εξέλιξης των μικρών παιδιών.

Γιατί χρειάζεται να εμπλουτιστεί το γάλα με βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D προσλαμβάνεται από τις τροφές, ενώ παράλληλα μπορεί να συντεθεί ενδογενώς με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο περιορισμός όμως της έκθεσης των παιδιών στον ήλιο, σε συνδυασμό με τα μέτρα ηλιοπροστασίας, οδήγησε σε επανεμφάνιση περιπτώσεων υποβιταμίνωσης D. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D προκαλεί ανεπαρκή επιμετάλλωση των οστών με ασβέστιο και φωσφόρο, στον ολοένα αυξανόμενο οργανισμό των παιδιών. Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον κεντρικό ρόλο αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η έλλειψή της έχει συνδεθεί με αλλεργίες και άσθμα στην παιδική ηλικία.

Συμπερασματικά, το εμπλουτισμένο γάλα είναι γάλα υψηλής διατροφικής αξίας γιατί περιέχει τα απαραίτητα συστατικά που διασφαλίζουν τον υγιή ρυθμό ανάπτυξης των μικρών παιδιών.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  1. Akkermans, M.D., et al. (2016). “Iron and Vitamin D Deficiency in Healthy Young Children in Western Europe Despite Current Nutritional Recommendations.” J Pediatr Gastroenterol Nutr 62(4):635-42.
  2. Dankers, W., et al. (2017). “Vitamin D in Autoimmunity: Molecular Mechanisms and Therapeutic Potential.” Front Immunol 7:697.
  3. Hollams, E., et al. (2017). “Vitamin D over the first decade and susceptibility to childhood allergy and asthma.” J Allergy Clin Immunol 139(2): 472-481.
  4. Akkermans, M.D., et al. (2017). “A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial.” Am J Clin Nutr 105(2):391-399.

Πηνελόπη Λουκέρη
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Σύμβουλος μητρικού θηλασμού
Τ. Ιατρός Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ν. «Αγία Σοφία»

Μετάβαση στο περιεχόμενο