Όταν ξεκινούν τα σχολεία μαζί τους κάνουν την εμφάνιση τους το συνηθισμένο βηχαλάκι, το συνάχι και ο πονόλαιμος που συχνά ταλαιπωρούν τα παιδιά. Τα πρώτα κρυολογήματα και οι πυρετοί προκαλούν ανησυχία στους γονείς και οδηγούν σε πολλές απουσίες από το σχολείο για τους μικρούς, καθώς και σε απώλεια εργατοωρών για τους μεγάλους.
Παρόλο που είναι αδύνατον να μην αρρωστήσει καθόλου το παιδί μας, υπάρχουν τρόποι για να το προφυλάξουμε ώστε να αρρωσταίνει ηπιότερα και λιγότερο συχνά, και τρόποι να ξεχωρίσουμε το κοινό κρυολόγημα από τη γρίπη.
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β. Μεταδίδεται αερογενώς από το ένα άτομο στο άλλο με την απελευθέρωση μολυσμένων σταγονιδίων με τον βήχα ή το φτέρνισμα, ή κατόπιν άμεσης επαφής με πρόσφατα μολυσμένο αντικείμενο με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Οι ενήλικες ασθενείς μεταδίδουν τον ιό της γρίπης έως και τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά έως επτά ή και περισσότερες ημέρες. Υπάρχουν άτομα που παρόλο που δεν νοσούν ή νοσούν ελαφριά, είναι μεταδοτικοί. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται αιφνίδια και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, μυαλγίες και συχνά έντονη καταβολή. Η γρίπη μπορεί να επιπλακεί στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και γενικά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οι κυριότερες επιπλοκές στα παιδιά είναι η πνευμονία, η ωτίτιδα, η παραρρινοκολπίτιδα και η βρογχίτιδα.
Συχνά οι γονείς συγχέουν το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη. Με τον όρο κοινό κρυολόγημα εννοούμε μια ομάδα συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλονται σε πληθώρα ιών μικρής λοιμογόνου δύναμης. Το κρυολόγημα μπορεί να εκδηλωθεί με πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, βήχα, πυρετό, διαταραχές όσφρησης και γεύσης και αίσθημα αδυναμίας. Εφόσον ο μικρός ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνο στον ιό από τον οποίο προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές. Παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών μπορεί να εμφανίσουν έως και 6-8 επεισόδια κρυολογήματος το χρόνο χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.
Υπάρχουν όμως τρόποι προστασίας από τις ιώσεις και ειδικότερα από τη γρίπη;
Ναι, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό αποτελούν την καλύτερη πρόληψη.
Αποτελεσματικά μέτρα για τη διασπορά των ιώσεων είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των κλειστών χώρων και η αποφυγή συγχρωτισμού με πάσχοντα άτομα. Οι μικροί μαθητές θα πρέπει να επιστρέφουν στο σχολείο όταν έχουν κλείσει 24 ώρες απυρεξίας και δεν αισθάνονται καταβεβλημένοι. Η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και στις κατάλληλες ποσότητες μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Τέλος το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη προστασία από τη γρίπη είναι το αντιγριπικό εμβόλιο. Τα πλεονεκτήματα του γενικευμένου εμβολιασμού για τη γρίπη στα παιδιά περιλαμβάνουν τη μείωση της νοσηρότητας και των επιπλοκών από τη νόσο και παράλληλα την διαφύλαξη της λειτουργίας της κοινότητας (απουσία των παιδιών από το σχολείο, των γονέων από την εργασία, οικονομικό όφελος για το σύστημα υγείας).
Βιβλιογραφία
Πηνελόπη Λουκέρη
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Σύμβουλος μητρικού θηλασμού
Τ. Ιατρός Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Ν. «Αγία Σοφία»