Πιπίλα μου γλυκιά! Τι πρέπει να γνωρίζω.
2 Απριλίου, 2021
Εγκυμοσύνη και Διατροφή
11 Ιουνίου, 2021

Όταν το παιδί πρέπει να φορέσει γυαλιά…

Κατά την επίσκεψη στον παιδο-οφθαλμίατρο, σας ενημερώνει ότι το παιδί σας έχει ένα μικρό οφθαλμολογικό πρόβλημα και θα πρέπει να φορέσει γυαλιά οράσεως! Είναι λογικό, στο άκουσμα της γνωμάτευσης, να δημιουργείται ένα συνονθύλευμα ερωτημάτων παρότι ο γιατρός θα σας κατατοπίσει σχετικά. Όμως, από ένα σημείο και μετά, η επιλογή και η αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων είναι δικό σας θέμα.

Είναι φυσιολογικό να είσαστε ανήσυχοι και να προβληματίζεστε για το πως το παιδί σας θα συνηθίσει τα γυαλιά του, αν θα τα προσέχει να μην σπάσουν, αν θα δει θετικά τα γυαλάκια του ή θα αισθανθεί άσχημα γιατί μπορεί να το κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά.

Αρχικά, θα πρέπει με απλό και κατανοητό τρόπο να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι έχει ένα μικρό πρόβλημα όρασης και ότι με τα γυαλιά θα βλέπει πολύ καλύτερα και δεν θα κουράζει τα μάτια του όταν διαβάζει ή όταν βλέπει την οθόνη. Δώστε του παραδείγματα από αγαπημένους του ήρωες ή χαρακτήρες από παιδικά προγράμματα που παρακολουθεί που φοράνε γυαλιά οράσεως. Υποσχεθείτε του ότι θα πάτε παρέα στο κατάστημα οπτικών και ότι θα του δώσετε την δυνατότητα να επιλέξει μόνο του τον σκελετό ή το χρώμα του. Καταλυτική είναι η καλή συνεργασία του οπτικού, ώστε να μπορεί με άνεση να επικοινωνήσει με το παιδί και να κατευθύνει εσάς και το παιδί σας προς την καλύτερη επιλογή.

Εάν μετά την αγορά των γυαλιών οράσεως, το παιδί σας συνεχίζει να αντιδρά και δεν θέλει να τα φορέσει, με ήρεμο τρόπο του υπενθυμίζετε ότι πρέπει να τα φοράει για να βλέπει καλύτερα. Μην μαζεύετε ή κρύβετε τα γυαλιά του, αφήστε τα σε σημείο όπου θα τα βλέπει συνεχώς. Όσο περισσότερο ασχολείστε  με αυτά τόσο γρηγορότερα  θα εξοικειωθεί μαζί τους.  Να ξέρετε πάντως ότι από την στιγμή που το παιδί θα καταλάβει ότι η όρασή του βελτιώνεται με τα γυαλιά όρασης τα αποδέχεται και προσαρμόζεται ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι τα αλλά παιδιά θα κοροϊδεύουν το παιδί σας επειδή φοράει γυαλιά όρασης, οι ειδικοί τεκμηριώνουν ότι δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Οπτομετρίας του Οχάιο ερεύνησαν την άποψη και αντιμετώπιση παιδιών  απέναντι στα παιδιά που φορούν γυαλιά όρασης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μας ενημερώνουν ότι τα γυαλιά όρασης κάνουν τα παιδιά να φαίνονται εξυπνότερα από τους υπόλοιπους συνομήλικους τους, αλλά δεν αλλάζουν τις στάσεις των παιδιών αναφορικά με τη συστολή, την ειλικρίνεια, την ελκυστικότητα, τον αθλητισμό ή το παιχνίδι. Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνδυασμό με τον αυξητικό αριθμός των παιδιών που φοράνε γυαλιά, επιβεβαιώνεται ότι τα παιδιά που φορούν γυαλιά όρασης δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους συνομήλικους τους.

Στην επιλογή του σκελετού για το παιδί σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν τις προτάσεις οπτικού ώστε η επιλογή των  παιδικών γυαλιών οράσεως να καλύπτουν πλήρως τα κριτήρια της άνεσης και ασφάλειας του παιδιού σας. Τα βασικότερα θέματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι:

 • Οι παιδικοί σκελετοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι για παιδιά. Αποφύγετε επισκέψεις και συζήτησεις με το παιδί σας για τους σκελετούς που σας αρέσουν από την βιτρίνα. Ένας σκελετός ενήλικων, άσχετα με το πόσο μικρό μέγεθος έχει, δεν είναι κατάλληλος για παιδιά.
 • Το παιδί θα φοράει όλη μέρα τα γυαλιά όρασης, επομένως πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή του σκελετού ώστε να μην τα απορρίψει ή να αρνείται να τα φοράει συνεχόμενα γιατί δεν θα του αρέσουν ή δεν είναι άνετα.
 • Ο σκελετός πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Τα παιδιά, όταν πρωτοφορέσουν γυαλιά, έχουν την τάση να “κλέβουν” δηλαδή να κοιτάνε από πάνω. Επομένως για να εξαλείψετε γρήγορα αυτήν την τάση  που κουράζει το παιδί, θα πρέπει ο σκελετός να κάθεται σωστά στο πρόσωπο του.
 • Τα υλικά που αποτελούν το σκελετό πρέπει να είναι ελαφριά, ελαστικά, υπο-αλλεργικά και εύκολα διαμορφούμενα για βέλτιστη εφαρμογή του σκελετού στο πρόσωπο του παιδιού. Προτιμήστε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να αποσπώνται οι βραχίονες και να αντικαθίστανται από σταθερό κορδόνι ή με βραχίονες που αγκαλιάζουν το αυτί για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση. Αποφύγετε τους μεταλλικούς σκελετούς γιατί κατά την διάρκεια άθλησης ή παιχνιδιού μπορεί να τραυματίσουν το παιδί.
 • Ζητήστε από τον οπτικό σας να σας ενημερώσει για UV φακούς για την προστασία των ματιών του παιδιού σας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος συστήνεται να γίνεται στις ακόλουθες ηλικίες:

 • Αμέσως μετά την γέννηση (συνήθως γίνεται από τον παιδίατρο)
 • Σε ηλικία 6 – 12 μηνών
 • Σε ηλικία 3 – 3½ ετών
 • Σε ηλικία 5 ετών
 • Με την έναρξη της σχολικής ηλικίας μία φορά ετησίως

Συνήθως, οι βαθμοί της μυωπίας ή του αστιγματισμού σταθεροποιούνται μετά τα 18 χρόνια, όμως αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 

 

Πηγή:

 1. What do kids think about kids in eyeglasses? Ophthalmic Physiol Opt. available in PMC 2016 Jan 10
 2. https://theconversation.com/third-of-children-who-need-glasses-arent-wearing-them-and-this-may-be-impacting-their-academic-social-and-emotional-learning-121161
Μετάβαση στο περιεχόμενο