Εγκυμοσύνη και Διατροφή
11 Ιουνίου, 2021
Δυσανεξία στη Λακτόζη
11 Νοεμβρίου, 2021

Αλλεργία στην Πρωτεΐνη του Αγελαδινού Γάλακτος

Ο όρος “Αλλεργία” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου 1906 ως “ειδικά τροποποιημένη αντιδραστικότητα του οργανισμού”.  Σήμερα ορίζετε ως αλλεργία μια ανοσολογικά επαγόμενη και ειδική σε αλλεργιογόνο υπερευαισθησία.  Αλλεργίες μπορεί να εκδηλωθούν σε κάθε όργανο, με συνηθέστερατο δέρμα και τους βλεννογόνους.

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας (ΑΓΑ)είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που προβληματίζει  και επηρεάζει τα άτομα και τους γονείς των παιδιών τα οποία πάσχουν από αυτήν. Ο ορισμός της ΑΓΑ  είναι οι ανεπιθύμητές αντιδράσεις που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα στις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα των θηλαστικών, όπως του αγελαδινού, κατσικίσιου, πρόβειου κλπ.  Η αλλεργία στην πρωτείνη του γάλακτος αγελάδας είναι στην κορυφή της λίστας  των οχτώ πιο αλλεργιογόνων τροφών, ακολουθούν το αβγό, σιτηρά, φιστίκι, ξηροί καρποί, σόγια,  ψάρι και θαλασσινά .  Η ΑΓΑ συνηθώς εμφανίζεται στην βρεφική  ηλικία κατά την διάρκεια  της εισαγωγής της βρεφική σκόνης και των στερεών τροφών.  Η συχνότητα της ΑΓΑ υπολογίζεται στο 2-8%  στα παιδιά και σε αρκετά μικρότερο ποσοστό στους ενήλικες. Στα περισσότερα παιδιά η αλλεργία στο γάλα αγελάδας ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας  και μετά το 6ο έτος της ηλικίας μειώνεται σημαντικά.

Συχνά η ΑΓΑ συγχέεται με την δυσανεξία στη λακτόζη και είναι σημαντικό να γίνει σαφής διαχωρισμός των δύο καταστάσεων. Η δυσανεξία στη λακτόζη, που είναι υδατάνθρακας, οφείλεται στο ότι ο ασθενής δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα την ουσία αυτή λόγω ανεπάρκειας λακτάσης , με αποτέλεσμα την εμφάνιση κοιλιακών συμπτωμάτων παρόμοια με αυτά που νιώθουμε όταν ‘βαρυστομαχιάζουμε.  Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε σημαντικός κίνδυνος, πρέπει όμως να αποφεύγεται η σύγχυση αυτή διότι μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες και επιβαρυντικές  διαιτητικές αλλαγές.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της ΑΓΑ και η  διατροφική αντιμετώπιση της με το  κατάλληλο ειδικό γάλα  είναι σημαντική ιδιαίτερα κατά τον 1ο χρόνο της ζωής του παιδιού ώστε να μην έχει επίπτωση στην ανάπτυξη του.

Εκδηλώσεις και διαιτητικές αντιμετωπίσεις στην αλλεργία στο γάλα αγελάδας

Η ΑΓΑ εκδηλώνεται με συμπτώματα κυρίως από το πεπτικό σύστημα (έμετοι, διάρροια, κοιλιακό πόνο, βλενοαιματηρές κενώσεις), από το δέρμα ( έκζεμα, κνίδωση, δερματίτιδα)  και το αναπνευστικό (άσθμα, ρινίτιδα)

Οι κλινικές εκδηλώσεις οφείλονται σε:

  • IgE άμεσου τύπου
  • Μη-IgE επιβραδυνόμενου τύπου ή μεσολαβούμενο ανοσολογικό μηχανισμό
  • μεικτού τύπου, IgE & μη IgE

Η αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας βασίζεται στην αποφυγή του υπεύθυνου τροφικού αλλεργιογόνου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της αλλεργίας στο  αγελαδινό γάλα η εξαίρεση της πρωτεΐνης  είναι το καλύτερο θεραπευτικό μέτρο για όσο διαρκεί η νόσος. Επίσης οι πρωτεΐνες της σόγιας  που περιέχουν τα ροφήματα σόγιας συμπεριλαμβάνονται  και αυτές στα μείζονα αλλεργιογόνα . Σε κάποιες περιπτώσεις συμπτωμάτων ΑΓΑ σε θηλάζοντα  βρέφη αποκλείονται τα γαλακτοκομικά από τη μητέρα. Τα διαιτολόγια αποφυγής έχουν σύνθετες απαιτήσεις κυρίως σε περιπτώσεις μικρών  παιδιών καθώς απαιτείται ειδική μέριμνα για να εξασφαλίζεται ισορροπημένη πρόσληψη  πρωτεΐνης και ασβεστίου. Σε περιπτώσεις ευαισθησίας σε πολλαπλά αλλεργιογόνα , η διαδικασία αποκλεισμού τροφών γίνεται  πιο πολύπλοκη και ευαίσθητη.

Προτάσεις της  ΟΛΥΜΠΟΣ στα άτομα που πρέπει να απέχουν η θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση  πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος :

Για τα παιδιά

Που χρειάζεται να απέχουν η να μειώσουν την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος


Καρπός  ΚΙ
d  εμπλουτισμένο από τον 12ο μήνα ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών από τον 1ο χρόνο. Περιέχει πρωτεΐνη αρακά που είναι διατροφικά αντίστοιχη με την πρωτεΐνη από το γάλα αγελάδας και είναι εμπλουτισμένο με την ανάλογη ποσότητα  ασβεστίου, σίδηρου, φυλικο οξύ και όλες τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα εμπλουτισμένα νηπιακά γάλατα. Λόγω του εμπλουτισμού του εκτός από κυρίως γεύμα από το 1ο έτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τροφών κατά την διάρκεια του απογαλακτισμού πάντα με την σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου.

Καρπος kid αμυγδάλου με προσθήκη βιταμίνης D είναι μία υγιεινή πρόταση για ρόφημα απόλαυσης , με λαχταριστές  γεύσεις κακάο και βανίλια και  κρεμώδη υφή  παρόμοια με το  αγελαδινό  γάλα.

 

Για τους ενήλικες

Για μητέρες που θηλάζουν και πρέπει λόγω  εμφάνισης συμπτωμάτων ΑΓΑ του βρέφους να απέχουν από γαλακτοκομικά. Επίσης  για άτομα  που από επιλογή απέχουν η θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.

Καρπος  φυτικά ροφήματα   από αμύγδαλο, βρώμη, φιστικί, φουντούκι και καρύδι  με υψηλή περιεκτικότητα εδώδιμων ινών, εμπλουτισμένα με  ασβέστιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη D . Το γάλα βρώμης είναι ιδανικό για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή σόγια.

 

Καρπος  φυτικά γιαούρτια από αμύγδαλο  εμπλουτισμένα  με  ασβέστιο,  Β2, Β12, D2, E και  ζωντανές καλλιέργειες (S. thermophilus, L. bulgaricus) που βοηθούν στην διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας

References
  1. Pham MN, Bunyavanich S. Prenatal Diet and the Development of Childhood Allergic D
  2. Chang KL, Guarderas JC. Allergy Testing: Common Questions and Answers. Am Fam Physician. 2018 Jul 01;98(1):34-39. iseases: Food for Thought. Curr Allergy Asthma Rep. 2018 Sep 18 Foods
  3. Are Faba Bean and Pea Proteins Potential Whey Protein Substitutes in Infant Formulas? An In Vitro Dynamic Digestion Approach;. 2020 Mar 20;9(3):362. doi: 10.3390/foods9030362
  4. Global Atlas of Allergy – Έκδοση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας 2014
Μετάβαση στο περιεχόμενο